INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE DEMOCRACIA

Avui  3 de març s’inaugura la segona exposició del cicle Trets enmig del concert, “No hi ha espectadors” del col·lectiu Democràcia. microRavals proposa desplegar els seus objectius, articulant i posant en moviment diferents capes de reflexió i acció alhora que creant vincles i ressonàncies al barri del Raval. Treballa al voltant de la representació i la hipervisibilitat i reflexiona sobre qui pot produir i posar en circulació amb èxit els seus propis relats a l’esfera pública. El procés de treball que es desenvolupa pren com a punt de partida el so i l’oralitat. La matèria primera de les relacions entre aquests veïns i veïnes és la parla, la implicació construïda amb l’intercanvi verbal.

A partir del treball en xarxa i la implicació de tres projectes radiofònics vinculats a Ciutat Vella de diferent tarannà com són Ràdio Ciutat Vella, scannerFM i Ravalmedia; microRavals proposa a tres col·lectius i comunitats, Diàleg de Dones, Narcòtics Ànonims i Training Barnaco desenvolupar un procés de treball d’autorepresentació a l’esfera pública, entesa com a espai radiofònic. D’una banda a l’entrevista col·laborativa es proposa un retrat col·lectiu sobre com cada una de les comunitats desenvolupa un activisme quotidià portant a terme accions transformadores de l’entorn. De l’altra, a partir d’aquest treball amb cada comunitat, proposem un seguit de proclames, eslògans o enunciats vinculats tant a les pors compartides com als desitjos, les reivindicacions o les crítiques. Una traducció de la idea de campanya gràfica, d’intervenció a l’espai públic sonor. Així, les ràdios, l’espai expositiu i els blogs dels col·lectius i de microRavals esdevenen altaveus d’altres formats de representació.

INAUGURACIÓ DEMOCRACIAjpg

El projecte proposa una reflexió sobre la construcció de la visibilitat a contrapeu de les maneres de fer que queda reflectit en el treball de Democracia. Enfront de l’impacte visual i la immediatesa des de microRaval i al llarg del que dura l’exposició anirem fent les entrevistes i posant-les a l’abast dels espectadors de l’exposició. El procés és materialitza i és fa present a partir de la gestió dels temps, més en relació al que suposa una conversa que al que implica la immediatesa de la imatge.

Per veure tots els post relacionat amb aquest projecte clica aquí.

Democarcia microravals

Espai microRavals on es podien escoltar els enregistraments.

A l’exposició explicàvem així cada projecte de Ràdio i cada col·lectiu

Les Ràdios


 

scannerFM

scannerFM és la primera ràdio online guanyadora d’un Premi Ondas (2005). Des de fa més de 10 anys programa música, cultura i actualitat des del carrer Príncep de Viana, 20 (al Raval de Barcelona), per a tot el món, amb especial dedicació a les escenes emergents, locals i alternatives. S’autodefineixen amb la següent: “scannerFM. La música que no sona a la ràdio. La banda sonora del canvi”.

scannerfm.com
Carrer Príncep de Viana, 20. Baixos. Barcelona, 08001.

Ravalmedia

Raval Media es una emissora de ràdio comunitària per Internet, que pretén recrear, dia a dia, aquell paisatge divers i multicultural que té la ciutat de Barcelona, el Districte de Ciutat Vella i el barri del Raval, en particular. És un espai on joves i adults, entitats i associacions, poden expressar, aprendre i difondre, dins el marc de l’ús de les tecnologies de l’aprenentatge, la informació i la comunicació com a eina integradora, capacitadora i generadora cultural, a través de l’elaboració de programes de ràdio en diferents formats, temàtiques i periodicitats.

ravalmedia.ravalnet.org
Carrer dels Salvador, 6, Baixos, 08001 Barcelona.

Ràdio Ciutat Vella

Radio Ciutat vella neix el 1989 com una eina més de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri del Raval per donar la possibilitat de denunciar la situació en la qual estava sotmès en aquells moments un dels barris més emblemàtics de la ciutat, conegut a l’època com el barri xinès. La seva creació també va comportar l’aparició de la primera escola taller de ràdio del Raval. La programació està elaborada, bàsicament, per voluntaris i voluntàries que ajuden dia a dia a consolidar el caràcter independent d’un projecte que ha estat gestionada des dels inicis per l’Associació de Veïns i Veïnes del Raval.

FM 100.5  radiociutatvella.es
Carrer Riera Alta, 13-15 locals. 08001 Barcelona.

Els col·lectius


 

Diàlegs de dones

Diàlegs de dones es defineixen com un espai de trobada i socialització per a dones immigrades. Des del seu naixement l’any 2013 com associació sense ànim de lucre han tingut la voluntat  de contribuir, a través del diàleg intercultural en clau femenina, a la cohesió social del barri del Raval i de Barcelona.

Treball amb microRavals:

Des de microRavals treballarem com fer difusió del projecte a partir de debatre i decidir què mostrar i com autorepresentar-se. Això ho farem en el marc d’un taller dins de les activitats de Diàlegs de Dones, que servirà per preparar l’entrevista que farem a Radio Ciutat Vella i proposar un eslògan sonor. En el taller i en l’entrevista també conversarem sobre les diferències entorn a com es concep la presència femenina a l’espai públic i la seva visibilitat segons les diferents societats. Que passa quan la visibilitat i la projecció pública no són un objectiu desitjat?

http://dialegsdona.org

Carrer de les Tàpies nº 6, 08001, Barcelona.

Narcóticos anónimos

NA s’autodefineix com una confraternitat o associació sense ànim de lucre, composada per homes i dones per a les quals les drogues s’han convertit en un problema molt greu. Son addictes en recuperació que, per ajudar-se, es reuneixen en comunitat . Això els dóna forces per a deixar de prendre drogues i mantenir-se  “nets”. Ho fan seguint les passes d’un programa definit que es desenvolupa en grups o comunitats a molts països diferents. Al Raval, es troben al Centre Cívic Drassanes.

Treball amb microRavals:

NA expressa a microRavals que el seu interès en col·laborar es basa en la possibilitat que el projecte els ofereix de donar difusió al Programa de NA. Com a grup obert, volen fer saber a les persones amb problemes d’addicció que existeix una comunitat que els ajudarà i on són benvingudes. Al mateix temps però, com a persones individuals, no volen ser protagonistes. microRavals proposa que el taller previ a l’entrevista a Raval Media i a la creació de l’eslògan sonor doni peu a aprofundir en el com i el per què s’articula una presència en l’espai públic, que subratlla allò comunitari alhora que invisibilitza i desactiva l’autorepresentació individual.

www.narcoticosanonimos.es

Centre Cívic Drassanes. Carrer Nou de la Rambla, 43, 08001 Barcelona.

Training Barnaco

Es un grup de dansa urbana que esta en procés de consolidar-se com a projecte. Procedents de diversos barris i ciutats  han  trobat en la plaça del MACBA i altres espais públics un espai per practicar però, també, per socialitzar-se, un punt de trobada i un entorn facilitador. L’accés a espais per practicar, com els que els hi ofereix un equipament públic com el Centre Cívic Drassanes, reforça la continuació d’un procés de creació col·lectiva a través de la dansa urbana que neix imbricat en el territori, les seves xarxes i teixit social.

Treball amb microRavals:

La seva condició de col·lectiu informal i de projecte cultural en procés fa que la qüestió de com autorepresentar-se, com mostrar-se en l’espai i l’esfera públics sigui una reflexió interessant i pertinent però, sobretot, un detonant per seguir construint la seva pròpia imatge. Des d’aquesta perspectiva, l’Arts Santa Mònica és una plataforma potent de difusió però, també, gràcies al taller i a l’entrevista amb scannerFM, s’obre l’oportunitat per reflexionar sobre la seva relació amb l’espai públic en tant que ballarins urbans.


 

Per captar l’ambient de la inauguració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: