LES VUIT ENTREVISTES AMB ACCÉS INDIVIDUALITZAT

Compartim els vídeos individuals per facilitar una consulta de les entrevistes persona per persona. Podeu gaudir de les entrevistes a Eva Lázaro, Anna Terra, Juan Pedro Diotaiuti, Irene García, Joan F. Jerez, Tomàs Balbas, Daniel Vázquez i Javier Alegria. Des de microRaval, el projecte de mediació del cicle Trets enmig del concert que es fa durant el 2015 al Centre d’Arts Santa Mònica, i en relació a la mostra “Mesura de desajust” de l’artista Núria Güell proposem aquest sèrie de vuit entrevistes entorn al treball cultural al Raval. Hem contactat amb professionals de diferents àmbits que tenen en comú que estan treballant en el barri del Raval i que ho fan des d’equipaments, entitats o institucions que utilitzen, produeixen o promouen accions culturals, i en algunes ocasions també projectes artístics, amb l’objectiu d’assolir el desplegament de la seva funció social. En tots els casos la implicació amb el teixit social i amb el barri converteix la seva posició laboral en un lloc privilegiat per conèixer altres mirades sobre la noció de retorn social lligada a la producció cultural i artística. Des d’aquesta perspectiva, la seva opinió sobre el treball de proximitat i com aquest es tradueix en accions específiques pren molta rellevància i ens ajuden a entendre, en contraposició al treball de la Núria Güell i la centralitat de l’economia financera, que es pot produir una altre economia de la cultura on no només comptin els beneficis econòmics i el capital simbòlic generat, sinó també el retorn social.

Eva Lázaro

Eva Lázaro, ha estudiat educació social i fa vint anys que treballa d’educadora principalment amb joves de barris amb dificultats. Actualment, treballa al barri del Raval de Barcelona, a l’Associació per a joves Teb i a la Xarxa Ciutadana. Treballa amb joves i gent gran a partir de la utilització de les TIC com a eina per a la transformació social

Anna Terra

Anna Terra ha estudiat Ciències Polítiques i altres estudis vinculats amb la comunicació i el dret urbanístic. Treballa a l’empresa Pública Forment de Ciutat, que neix de la reconversió de Foment de Ciutat Vella. Una empresa d’intervenció urbanística que, amb la gestió d’alguns Plans de Barri (com ara el del Raval Sud), es va centrar en intervencions fetes des de concepcions més integrals. Un dels projectes que avui en dia desenvolupen al Districte de Ciutat Vella és Raval Cultural.

Juan Perdro Diotaiuti

Juan Pedro Diotaiuti és llicenciat en Arts, en l’especialització de museologia i gestió cultural. Des dels seus inicis professionals a Veneçuela, d’on és originari, sempre ha volgut crear una vinculació entre la cultura, l’àmbit associatiu i l’educació. Actualment, treballa com a tècnic de cultura en una entitat del barri que es diu Tot Raval i que funciona com un paraigües o xarxa d’altres entitats, institucions i projectes. Tot Raval està conformada per una seixantena d’entitats amigues i patrons, que treballen directament amb unes 300 entitats.

Irene García


Irene García ha estudiat educació social i treball social. Va entrar a treballar al Centre Cívic Drassanes fa vuit anys com a informadora. Va complementar la seva formació com a animadora social i, actualment, és la responsable de la programació dels tallers trimestrals i també dels especialitzats, així com dels projectes centrats en el treball amb dones del barri. Des del Centre Cívic també treballa per ajudar a crear xarxa, facilitar l’accés als veïns i veïnes del Raval als serveis i patrimonis culturals que ofereix el barri i col·laborar per tal que les iniciatives culturals de base aprofitin el centre cívic com un recurs.

Joan J. Jerez

Joan J. Jerez ha estudiat la diplomatura d’educació social. Ha treballat en sectors i indrets diversos com ara el barri de San Cosme de Barcelona, Montcada i Reixach El Prat del Llobregat o, des de fa vuit anys, el barri barceloní del Raval. Actualment, treballa a l’associació Estel Tàpia com educador en relació a la formació i la inserció laboral de persones amb discapacitats reconegudes legalment.

Tomás Balbas

Tomás Balbas ha estudiat integració i educació social i, actualment, treballa a la Fundació Àmbit Prevenció. Es tracta d’una entitat del Raval que treballa al barri i a d’altres localitzacions ajudant a les persones en risc d’exclusió social per millorar la seva qualitat de vida i autonomia. En aquesta fundació es treballa des de la idea de la reducció de danys i, alhora, respectant els seus estils i filosofies de vida.

 Daniel Vázquez

Daniel Vázquez és gallec, nascut a la ciutat de la Corunya. Fa tretze anys que viu al Raval. És professor especialitzat en història econòmica, fa vuit anys que treballa a l’Educació Secundària i tres que ho fa a l’Institut Miquel Tarradell situat al Raval. Aquest institut destaca per la gran diversitat de cultures i pel fet que això, lluny de convertir el centre en un espai de fricció i conflicte, l’ha definit com un entorn ric i amb grans potencialitats educatives.

 Javier Alegría

Javier Alegria neix en el marge esquerra del Riu Nervión. L’any 1982 arriba a Barcelona i un any després, juntament amb un col·lectiu de persones, s’instal·la en un local al Barri del Raval des d’on impulsen campanyes de reivindicació veïnal, tallers i tot un treball pels drets dels veïns i veïnes del barri. L’any 1994 posen en marxa el Periódico del Raval. L’any 2000, el grup inicial es dissol però Javier Alegria continua endavant amb el projecte del diari que, a dia d’avui, es publica amb periodicitat mensual i amb una tirada de 5.000 exemplars distribuïts per tot el barri del Raval.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: