PROCESSOS QUE S’HAN DE COMENÇAR DE NOU

Després d’un parell de mesos d’estar treballant amb una entitat del Barri del Raval per generar un marc de treball en comú ens trobem per concretar totes les il·lusions, idees i desitjos que ens havíem manifestat. Es tracta de posar sobre la taula les formes d’un encaix que des de microRavals ha de tenir unes característiques especifiques. Per una per una banda la proposta ha de articular un diàleg crític amb els continguts del treball de l’artista Cristina Lucas i plantejar al visitant a l’exposició una línia de fuga en la seva lectura de la mateixa proposant l’aparició d’una tensió entre allò que identifiquem socialment com el treball d’un artista legitimat per la institució artística, allò que històricament ha tingut valora també com a representat de la cultura de la excel·lència i altres formes de producció cultural lligades a la ciutadania en general i als veïns del Barri del Raval en particular que han de proposar altres relacions amb  l’art, passant del consum a la producció pròpia, al a creació o treball per activar els seus propis referents simbòlics, els seus relats i  imaginaris tot fent que, al mateix temps la visibilització d’aquests treballs i processos en el marc de la institució artística i cultural que ens ocupa tingui la capacitat d’obrir espais d’interrogació sobre el rol de la institució i el retorn social que genera.

foto 2(1)Els interessos de l’entitat amb la qual es col·labora en aquest tipus de projectes transversals de vocació col·laborativa no han de ser coincidents. Tants sols cal donar forma al projecte assegurant que es pugui desplegar una complementarietat equilibrada. També cal resoldre qüestions pràctiques, lligades al temps i les disponibilitats i ritmes dels usuaris i de les pròpies entitats i institucions.

En aquest punt es podria dir que l’excessiva complicitat ens va fer ser massa confiats. Que la voluntat de col·laborar era suficient i finalment no ha estat així.

Ara cal començar de nou, amb molt poc temps, amb l’agost pel mig. Els processos de treball on les col·laboracions no es dona entre iguals, entre comissaris, entre artistes, entre museus, etc, comporten una gestió complexa de la part relacional.

Amb aquest post volíem donar visibilitat a aquests aparentment carrerons sense sortida. Aturades en el procés que comporten tornar a començar. Replantejar l’estratègia o directament generar una nova proposta. Això sí, amb molt menys temps per davant.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: