15 de juliol – 13 de setembre del 2015
Temps d’acció és una mostra que reuneix diversos projectes de Frederic Perers en els quals ofereix relectures de la història recent catalana i posa en relació episodis de repressió més o menys subtils per part de l’estat espanyol amb les seves repercussions sobre la llengua i el territori, la memòria nacional i l’actualitat.
L’artista apel·la a la nostra consciència històrica per convocar-nos a l’acció. Compromès amb la preservació del patrimoni cultural material i immaterial del país, i amb l’exercici d’un activisme de guant blanc, Frederic Perers fa precedir cadascun dels seus treballs d’un metòdic i rigorós procés de documentació i recerca històriques amb l’objectiu d’il·luminar i significar els conflictes polítics i lingüístics que, precisament per la seva transcendència en l’actualitat, han estat mantinguts interessadament a l’ombra per part del poder dominant. Dissenya els seus projectes –homenatges pendents, com ell mateix els anomena– d’acord amb una formalització que li permeti aconseguir una perfecta integració al paisatge, rural o urbà, que intervé i alhora li garanteixi una visibilitat suficient per impactar aquells que l’habiten, ja que la seva finalitat última és sacsejar la memòria col·lectiva, aquella que Maurice Halbwachs defineix com el pensament continu que reté del passat allò que encara està viu en el present, o allò que és capaç de viure en la consciència del grup que la manté.
Procés de treball en relació a microRavals
Activitats en el marc d’Implic/Accions
Vídeo i publicació en relació a l’exposició
Frederic Perers. Barcelona, 1974. El record, el rastre, l’arxiu i l’homenatge són gairebé sempre presents en el seu treball. De vegades amb intervencions en l’espai públic que pivoten sobre la memòria del lloc on intervé. També a través d’inventaris, amb els quals rellegeix el pas del temps, l’evolució del nomenclàtor o les vicissituds de la llengua, entre d’altres. La paraula és la matèria primera del seu treball com a manera de reivindicar la llengua.
Alguns dels seus treballs s’han pogut veure a: 2014, «Relat de belles coses falses», Barcelona; 2013, «Relat de belles coses falses», Amposta; 2011, «2011 lumens», Valls; Korrespondensia Poetika, Vilafranca del Penedès; 2008, «Palabra en el Paisaje», Hay Festival, Segòvia; «Representacions rurals contemporànies», Nulles; «Il·lusionistes», Can Felipa, Barcelona; 2004, «Patrimoni i societat», Sala Thesaurus, Universitat de València; 2003, Vent, Altafulla d’Art, Altafulla. Les dues darreres instal·lacions les ha dutes a terme a Barcelona: Via pública versus carrer popular (2011), al Poble-sec, i La Ribera homenatja la Ribera (2013), al voltant del mercat del Born.
Va produir els cds Llengües Vives del tercer mil·lenni i Llengües Vives 1996-2006, tots dos editats per la publicació homònima que va impulsar i editar al llarg de 13 anys. (fredericperers.cat)