Mesures de desajust _ Núria Güell

12 de maig – 5 de juliol de 2015

Mesures de desajust és una exposició de Núria Güell que presenta diversos projectes en els quals l’artista estudia minuciosament els aparells de govern del sistema de finances públiques i privades, n’identifica les fissures des d’on infiltrar-s’hi i aprofita l’empara simbòlica i econòmica de la institució art per desenvolupar propostes d’activisme creatiu que desbordin el fet artístic i reverteixin en benefici de la societat.

El títol de la mostra es posiciona en contra de les mesures d’ajust econòmic que el govern espanyol imposa a la població amb l’objectiu de pagar el deute públic de l’estat. El col·lapse del sistema financer, que s’inicià l’any 2008 amb l’esclat de la bombolla immobiliària, conduí l’estat espanyol a sol·licitar un rescat econòmic a la Unió Europea quatre anys més tard: 100.000 milions d’euros que s’invertiren en la seva globalitat a recapitalitzar determinades entitats bancàries en risc de fallida. Aquesta operació de rescat bancari, que implica la utilització de recursos públics i transforma el deute privat en deute públic, ha ocasionat que la població esdevingui cada vegada més i més endeutada mentre els seus drets no cessen de retallar-se o privatitzar-se. El capitalisme, segons Gilles Deleuze i Félix Guattari, «constitueix a tots els homes en subjecte, però uns, els capitalistes, són subjectes d’enunciació, mentre que els altres, els proletaris, són subjectes d’enunciat». Els projectes de Núria Güell proven de capgirar aquesta situació i generar espais d’enunciació des de la col·lectivitat i per a la col·lectivitat que ofereixin resistència crítica a les lògiques imposades pel discurs hegemònic. L’artista analitza les eines que permeten exercir el poder, de la mà de professionals de l’economia i el dret, i s’acull als angles morts que detecta en la legalitat existent per dissenyar complexos plans de desobediència que permetin invertir les relacions de poder i posin en evidència el sistema imperant, el denunciïn i el subverteixin.

Procés de treball en relació a microRavals.

Activitats en el marc d’Implic/Accions.

Vídeo i publicació en relació a l’exposició.

Núria GüellNúria Güell. Vidreres, 1985. El treball de la Núria Güell analitza l’ètica practicada per les institucions que ens governen i detecta els abusos de poder comesos a través de la legalitat establerta i la moralitat hegemònica. Les seves obres es caracteritzen pel fet de funcionar a dos nivells: a nivell reflexiu dins de les institucions artístiques alhora que esdevenen recursos que poden ser usats per la societat civil. Usa els privilegis del món de l’art per realitzar les seves propostes amb l’objectiu que reverteixin en el bé comú. La complicitat amb diferents aliats i el treball amb diferents col·lectius socials són els recursos en els quals basa les seves operacions artístiques, que, diluint-se en els límits de la seva pròpia vida, es desenvolupen com a tàctiques disruptives en contextos específics per subvertir les relacions de poder instaurades i generar espais d’autonomia.

Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (Espanya), continua els seus estudis a la Càtedra d’Art de Conducta a l’Havana (Cuba) sota la direcció de Tania Bruguera. El seu treball s’ha exhibit a la Biennal de l’Havana, de Pontevedra, de Ljubljana, de Liverpool, d’Atenes, de Göteborg, i en la Triennal de Tallinn i de Sorocaba, així com a museus de Barcelona, l’Haia, Madrid, s’-Hertogenbosch, París, Nova York, Chicago, Miami, Formigine, Londres, Estocolm, Istanbul, Leipzig, Bucarest, Zagreb, Cali, Lima, Berlín, Graz i Viena; també col·labora amb diversos centres socials autogestionats.

En els darrers anys ha col·laborat en diverses ocasions amb l’artista cubà Levi Orta (l’Havana, 1984). (nuriaguell.net)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s