Entrevistes entorn el treball amb cultura en àmbits no artístics

Tant els programes i projectes de mediació com les accions dels departaments educatius comparteixen l’objectiu de desenvolupar uns processos de treball i activitats que ajudin a construir vincles entre la ciutadania i les institucions artístiques des de les quals treballen. microRavals, per exemple, es defineix com un projecte de mediació en relació amb entitats, centres educatius i veïns del barri.

Ens els darrers anys algunes institucions artístiques han reforçat les seves activitats i/o programes de mediació amb l’objectiu d’articular amb més eficàcia aquest vincle i alhora construir un retorn social més clar i perceptible. No es qüestiona la capacitat de les pràctiques artístiques per articular un pensament crític o la seva habilitat per visibilitzar conflictes i qüestionar els totalitarismes de la cultura hegemònica, però sí que s’apunta que una part important de la societat ha deixat de considerar com a propi aquest univers creatiu, deixant-lo sense agenciament en la àgora on es construeix l’esfera cultural de la col·lectivitat, però tolerant uns privilegis que converteixen les institucions artístiques i el sistema de les arts en una mena de zones franques: un lloc amb les seves pròpies regles, codis lingüístics i habitants. Pensar des de la mediació és treballar des de la implicació per generar articulacions dialògiques que connectin críticament el fora, la societat, el territori, i el dins, les institucions, la pràctica artística. Les accions educatives o programes de mediació tenen l’objectiu estratègic d’augmentar a ulls de la societat el reconeixement i el valor social de les institucions artístiques. Unes implicacions i complicitats que faciliten els processos transformadors.

Mapa del Barri del Raval

Mapa del barri del Raval

En relació a Mesures de desajust i en diàleg amb alguns aspectes del treball de la Núria Güell, microRavals planteja el projecte de mediació com una invitació a que persones que treballen en entitats socials, educatives, socioculturals, juvenils al barri del Raval expliquin com treballen la cultura, quina relació tenen amb la producció d’imaginaris i pensament crític, però també si treballen amb xarxa i amb qui o bé com definirien la funció i el retorn social que generen i de quina manera els comuniquen. És un acte de reconeixement i posada en valor «invers» a la que sol fer-se com a pràctica de mediació cultural. És construir un espai d’enunciació d’allò que la institució artística deixa fora de camp, de donar visibilitat a altres formes de gestionar la producció de cultura, d’imaginaris, relats i subjectivitats.

Podem des del projecte de mediació construir aquest lloc d’enunciació on reconeguem altres maneres de treballar amb la cultura?. Podem crear espais de diàleg entre el dins i el fora d’aquesta zona franca que anomenem món de l’art? Accedeix als posts del procés de treball.

Barri del Raval (Disseny mapa Bildi)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s