Drets culturals en acció

microRavals articula la seva proposta al voltant d’algunes de les idees i els eixos que travessen els treballs presentats a l’exposició «All about color» de Cristina Lucas. Com assenyala el text de presentació, el treball de l’artista situa el focus en la idea de pluralitat com a condició política envers les formes de representació pretesament objectives. La gestió de la diversitat, tant entre individus com entre individus i societat, és el marc relacional bàsic a partir del qual s’articula políticament l’organització política de la societat. també, però, és l’espai on les relacions de poder que emergeixen amb més força treballen per desactivar aquesta diversitat. Ho fan per erradicar la diferència, per ser hegemòniques i, en tant que siguin hegemò- niques, tenir el poder d’enviar tot el que no reconei- xen a un lloc on no siguin visible ni pugui interferir en la vida pública i, per tant, política. La consolidació històrica de la identitat del subjecte vinculada a la figura de nació i a la idea d’identitat comuna basada en els intangibles propis de la cultura nacional ha pres darrerament la forma d’oci i consum identitari.

És el cas del futbol, que es desplega arreu del món amb vocació hegemònica, però sense traduir el seu potencial comunitari en cap articulació política. to- tes les hegemonies tendeixen al totalitarisme com a expressió natural del desplegament amb plenitud del seu potencial. Des de la Revolució Francesa, les societats occidentals han volgut crear un equilibri de forces entre individu i col·lectivitat per mitjà de l’ordenació jurídica i de l’articulació de tot un seguit de corpus internacionals en què es defineixen i es reconeixen els drets de les persones.

Des de microRavals, en relació amb la mostra, prenem com a punt de partida la Declaració de Friburg sobre els drets culturals. El text va ser presentat l’any 2007 per l’observatori de la Diversitat i els Drets Culturals, juntament amb l’organització internacional de la Francofonia i la UNESCO, i va comptar amb el suport de més de cinquanta experts en drets humans, i també d’una plataforma d’oNG. A partir d’alguns dels articles que conformen la Declaració de Friburg, microRavals treballa amb diverses comunitats culturals que conviuen al voltant d’Arts Santa Mònica i que no tenen visibilitat ni representació en els canals habituals hegemònics. En aquest sentit, destaquem dues qüestions que el document planteja: el dret a poder ser un productor cultural i no només un consumidor, i el fet d’equiparar la cultura popular i la cultura de l’excel·lència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s